O Zadruzi Izazov

Za osnivanje Zadruge na području naše Općine ili malo šire ideja je postojala već nekoliko godina, međutim nikako se nije pristupalo samom postupku osnivanja Zadruge. Postoji potreba, postoji interes, ali nitko nije imao hrabrosti i snage uloviti se ukoštac sa svim problemima koje nosi samo osnivanje Zadruge.

Nas devetero, inicijatora i pokretača, mladih ljudi od 20 do 40 godina koji se ili bave poljoprivredom ili im je osnovna djelatnost vezana uz prirodu i poljoprivredu odlučili smo prkositi stavovima i sasvim samostalno ustrajati i osnovati zadrugu. Ulozi potrebni za osnivanje zadruge u iznosu od po 1.000,00 kuna po zadrugaru bio nam je jedini i početni kapital.

  • 20. prosinca 2017. godine održana je osnivačka Skupština zadruge na kojoj su donijeti svi akti potrebni za pokretanje postupka osnivanja Zadruge.
  • 26. veljače 2018. godine Rješenjem Trgovačkog suda u Zagrebu osnovana je Zadruga za poljoprivrednu proizvodnju, preradu i trgovinu IZAZOV sa sjedištem u Kloštar Ivaniću, Vinarska 7b.

Specifičnost naše Zadruge je što nismo specijalizirani po specifičnim karakteristikama ili potrebama proizvodnje, Zadruga smo sastavljena od različitih profila zadrugara, ali imamo svoju jasnu viziju i cilj. Plan zadruge je stvoriti takvo organizacijsko-tehničko okruženje u kome bi zadrugari i kooperanti zajednički preko svoje zadruge zaokružili jedan zatvoreni ciklus proizvodnje – svoje bi gotove proizvode prerađivali, zapakirali i kao takve ponudili se zahtjevnijem domaćem, ali i inozemnom tržištu.

Kroz već održana okupljanja svih zainteresiranih izvršili smo analizu potreba poljoprivrednih proizvođača, došli do saznanja koji su problemi i što je potrebno našim poljoprivrednicima.

Kod osnivanja zadruge razmišljali smo o potrebi izgradnje mini mljekare jer ima proizvođača mlijeka koji nisu imali kuda plasirati svoje mlijeka jer im je radi prevelike količine somatskih stanica otkazan otkup mlijeka od strane otkupljivača. Već na početku naišli smo na problem financiranja.

Uglavnom izvršili smo razgovore sa dobavljačima repromaterijala, otkupljivačima poljoprivrednih proizvoda – kukuruza i soje. Ovu godinu ispitujemo tržište i slijedeće godine planiramo krenuti sa konkretnim potezima.

Imamo dosta upita i kontakata malih poljoprivrednih proizvođača koji imaju dobre ideje, žele proizvoditi, ali ne znaju od kuda i kako početi. Takve male poljoprivredne proizvođače upoznajemo sa redoslijedom radnji i skrećemo im pozornost na sve propise koji vežu pojedinu poljoprivrednu proizvodnju ili preradu bez obzira da li se radi o poljoprivrednom gospodarstvu, obrtu i trgovačkom društvu. Pojedinosti je mnogo, u Hrvatskoj postoje razne institucije koje svaka rade svoj segment posla, ali nema objedinjene institucije gdje bi mogao doći konkretno poljoprivrednik i dobiti informacije na jednom mjestu.

      Upraviteljica: 

Jelena Lacković-Žertuš, mag.oec.

Zadruga izazov © 2022. Sva prava pridržana
Izrada web stranice: Make-or-brake j.d.o.o.

×
×

Košarica